EPC residentieel
Verkoopt of verhuurt U uw woning, dan bent U verplicht een EPC-certificaat te laten opstellen door een energiedeskundige type A.
Dankzij het EPC-certificaat krijgen potentiële kopers of huurders een beeld van het energieverbruik van de woning bij gestandaardiseerd gebruik.
Dit maakt het de kandidaat- koper of huurder makkelijk om verschillende huizen met elkaar te vergelijken.
Het certificaat vermeld ook een aantal energiebesparende maatregelen.
Onder het EPC-residentieel vallen alle woningen zoals: villa’s, open bebouwing, bungalows, halfopen bebouwing, rijwoning, appartement, studio, enz.
EPC gemeenschappelijke delen
Vanaf 1 januari 2020 werd het EPC gemeenschappelijke delen van een appartements gebouw geïntroduceerd.
Concreet voorziet men een periode van 2 jaar om over een EPC gemeenschappelijke delen te beschikken, m.a.w. tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2022.
Het doel van dit EPC is de eigenaars van een appartementsgebouw te informeren over de stappen die kunnen gezet worden om een energiezuinige renovatie op te starten.
Het Vlaams energieagentschap beschrijft een appartementsgebouw als volgt: ‘elk gebouw dat beschikt over minimum 2 residentiële eenheden met elk een eigen toegang wordt beschouwd als een appartementsgebouw.
En moet bij gevolg over een EPC gemeenschappelijke delen beschikken.
EPC klein niet residentieel
Hieronder vallen alle niet voor residentie bedoelde gebouwen zoals kantoor, handel, horeca, logeerfunctie, …
Belangrijk hierbij is de bruikbare vloeroppervlakte: deze mag max. 500m² omvatten en het aaneengesloten niet residentieel geheel mag max. 1000m² groot zijn.
Ook hier geldt dezelfde advertentieplicht als bij de verkoop en verhuur van een residentiële eenheid.
BTW- BE 0749.625.502
VEA erkeningsnummer: EP 18549